Minder uitkering door kostendelersnorm

Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in uw huishouden wonen, hoe lager voortaan uw bijstandsuitkering is. De reden hiervoor is dat als er meer personen in één woning wonen, zij de woonkosten kunnen delen. We noemen dit de kostendelersnorm. De kostendelersnorm is onderdeel van de Participatiewet en is op 1 januari 2015 in gevoerd.

Wat verandert er voor wie?
Als u op 31 december 2014 al een bijstandsuitkering ontvangt en deze in 2015 nog steeds ontvangt, valt u onder het overgangsrecht. U krijgt tot 1 juli 2015 een bijstandsuitkering die op de oude manier is berekend. Daarna geldt ook voor u de kostendelersnorm. Er wordt dan gekeken of kosten gedeeld kunnen worden met anderen in uw woning die ook een inkomen of uitkering hebben.
Uitzonderingen
Als u uw woning deelt met studerende of schoolgaande kinderen of als u een kamer vhuurt dan geldt de kostendelersnorm niet.
Bijstandsuitkering na 1 januari 2015
Vraagt u na 1 januari 2015 (opnieuw) een bijstandsuitkering aan en deelt u uw woning met meerdere personen dan geldt de kostendelersnorm direct voor u
.
Schermafbeelding 2015-01-19 om 16.21.20